Jesienne tosty z grzybami i brokułem
Jesienne tosty z grzybami i brokułem + jajeczno grzybowy dip
Składniki:
- 4 kanapki chleba tostowego pełnoziarnistego firmy Dan Cake,
- 4 plastry żółtego sera,
- 8 grzybów (najlepiej sezonowych, można użyć też pieczarek),
- 6 różyczek brokuła,
- Sól, pieprz
Składniki na dip:
- 4 jajka,
- 4 duże pieczarki (lub sezonowe grzyby),
- Łyżka oliwy,
- Łyżka majonezu,
- Natka pietruszki,
- Słodka papryka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
Różyczki brokuła gotujemy w osolonej wodzie, gdy będzie gotowy kroimy go w plasterki. Grzyby oczyszczamy i kroimy na plasterki. Na kromkach chleba tostowego układamy żółty ser, plastry brokuła oraz grzyby. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zapiekamy ok. 10 minut w temperaturze 180°. W tym czasie przygotowujemy dip. Z ugotowanych wcześniej jajek wyjmujemy żółtka. Pieczarki należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na oliwie. Żółtka mieszamy z majonezem i pieczarkami. Na koniec dodajemy posiekane białka natkę pietruszki oraz pieprz. Miskujemy wszystko na gładki dip i posypujemy słodką papryką.
Dary lasu – jakie grzyby – taka potrawa
Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni
Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby. Jednak w tym sezonie, póki co, pogoda nie sprzyjała grzybiarzom. Suche lato, a potem szybkie nastanie chłodów spowodowały, że grzyby nie obrodziły. Dlaczego jednak warto zadbać, aby mimo tych przeciwności, nie zabrakło ich w naszej kuchni?
Jakie grzyby – taka potrawa
Grzyby w kuchni polskiej są od dawna bardzo chętnie wykorzystywane – szczególnie doceniamy je za szlachetny, wyjątkowy smak i oryginalny aromat. Sposobów podania grzybów jest bardzo wiele. Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe – dlaczego robić to tylko od święta? Grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów, klusek, a także składnik nadzienia do mięs. Przygotowane na ich bazie sosy mają bardzo głęboki smak i niesamowity aromat. Co zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni. Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.
Smaczna alternatywa
Co zatem zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na pyszny sos lub zupę, a w lesie grzybów jak na lekarstwo? Najlepszym rozwiązaniem są suszone grzyby, która zostały w spiżarni po zeszłorocznych zbiorach. Jeśli takowych nie posiadamy, musimy poszukać smacznej alternatywy. Na rynku dostępne są gotowe sosy grzybowe i pieczarkowe w słoiczkach, dzięki którym szybko przygotujemy pyszne i treściwe dania – zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarmak. Zwróćmy uwagę, aby wybierać produkty bez konserwantów, które są nie tylko smaczniejsze, ale także dużo zdrowsze, zwłaszcza od tych popularnych „w proszku” – dodaje ekspert.
Grzybowe inspiracje świata
Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego. Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata. Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.
Dom na wsi czy w mieście?
Miasta są coraz bardziej zabudowane. Powstają nowoczesne osiedla, pełne nowinek technicznych i ułatwień, które mają człowiekowi usprawniać jego codzienne funkcjonowanie. Kupując
mieszkanie często zwracamy uwagę na szybkość dojazdu z niego do pracy czy szkoły, dostępność sklepów i centrów handlowych, a także wysoki standard. Jednak mimo tej panującej mody
wciąż nie brakuje amatorów, którzy po ciężkim dniu w pracy pragną uciec na wieś, by wypocząć i się wyciszyć. Spokój i cisza to niewątpliwie najczęściej wymieniane powody, dla których decydujemy się zakupić lub wybudować dom na wsi. Nawet długie, codzienne dojazdy do pracy nie są w stanie zniechęcić amatorów własnego domu z ogródkiem. No właśnie – własny ogródek, a w nim warzywa, owoce, kwiaty, rabatki, pergole, altanki, oczka wodne. To właśnie sprawia, że mnogość i dowolność aranżacji własnej przestrzeni za pomocą zieleni jest taka pociągająca. Jeśli robisz to z przekonaniem, nawet koszenie trawnika może być elementem relaksu i odpoczynku. Otwarta przestrzeń to także świetne miejsce do zabaw dla dzieci czy zwierząt domowych, których nie dotyczą w tym wypadku takie ograniczenia, jak w mieście. Swoboda i decydowanie o własnym rytmie życia, to właśnie przyciągające do wiejskiego życia elementy, które podkreślają osoby, które postanowiły uciec z miast i rozpocząć wiejskie życie. Brak hałasu, zgiełku, spalin, życie toczące się w wolniejszym rytmie to zdecydowana poprawa stanu ciała oraz ducha. Na wsi e łatwiej o odprężenie, głęboki oddech i zdystansowanie się do rzeczywistości. Dodatkowymi zaletami jest możliwość spaceru czy pobiegania po leśnych ścieżkach w zdrowym otoczeniu, wdychając powietrze wolne od spalin. Zbieranie grzybów, żołędzi, kasztanów czy innych leśnych bogactw, to dla osoby mieszkającej na wsi, łatwy sposób na urozmaicenie sobie codziennych spacerów.
ML
Zdrowotne właściwości kapusty
Kapusta kojarzona jest jako warzywo ciężkostrawne i powodujące dyskomfort trawienny. Prawda jest jednak inna, a że właśnie nadszedł sezon na kapustę, warto spróbować ugotować z niej
smaczne i zdrowe dania i przekonać się o jej właściwościach osobiście. Po pierwsze kapusta to doskonałe źródło tak potrzebnej nam w okresie jesienno-zimowym witaminy C. Bogata jest również w witaminy A, B, E i rutynę. Kapusta to nie tylko pyszny sposób na posiłek, ma także wiele właściwości leczniczych, nie związanych z jej spożywaniem. Należy do nich głownie łagodzenie stanów zapalnych, stąd też jej popularność w stosowaniu jako okłady na bolące stawy, trudno gojące się rany i owrzodzenia, a także piersi kobiet, które karmią piersią i ich problemem jest występujący stan zapalny. Idealna jest dla osób cierpiących na problemy układem trawiennym, gdzie ulgę może przynieść spożywanie soku z kapusty. Pomoże także wrócić do formy po spożyciu zbyt dużej ilości alkoholu i będzie świetnym sposobem na walkę z anemią i niedoborem witamin i składników mineralnych w organizmie. Okład z kapusty jest świetny na urazy, skręcenia i zwichnięcia, łagodzi ból i wspomaga regeneracje i procesy zdrowienie.
Spożywanie kapusty to samo zdrowie, zarówno w wersji gotowanej, surowej czy kiszonej. Aby nie była ciężkostrawna, warto ją wzbogacić odpowiednimi przyprawami, które nie dopuszczą do powstawania wzdęć. Jest to głównie kminek, majeranek, oregano. Dieta kapuściana była popularnym, sposobem na walkę z kilogramami, jednak należy uważać, ponieważ zbyt duże spożywanie kapusty może spowodować nasilenie wytwarzania soków żołądkowych i prowadzić do zgagi i niestrawności. Kapusta za to jest świetna nie tylko do spożywania sama, ale doskonale komponuje się z daniami mięsnymi. Do wyboru mamy tą białą, czerwoną, włoską, pekińską. Każdy znajdzie coś dla siebie, aby skorzystać ze zdrowotnych właściwości tego warzywa.
CMB
Pomocna kąpiel solankowa
Kąpiel solankowa regeneruje zarówno ciało i umysł. Stosowana jest od wielu lat nie tylko w sanatoriach, ale również w ośrodkach leczniczych oraz coraz szerzej w gabinetach
kosmetycznych oraz ośrodkach Spa. Relaksująca i lecznicza woda w solance to świetny sposób, by ukoić skołatane nerwy, rozluźnić się i odpocząć. Solanka to woda, mająca charakter mineralny, bogata przede wszystkim w takie związki jak: potas, sód, magnez, brom oraz wapń. Kąpiele mogą dotyczyć poszczególnych części ciała, można też zanurzyć się w leczniczych wodach w całości. Kąpiele solankowe świetnie sprawdzają się do leczenia stanów grzybiczych, są pomocne przed wykonaniem manicure i pedicure, pomagają walczyć z nadpotliwością różnych części ciała, pomagają zwalczać choroby układu oddechowego, walczyć z chorobami zatok, płuc, oskrzeli i zapaleniami krtani. Pomocne są w przypadku leczenia schorzeń dermatologicznych, szczególnie łupieżu, łuszczycy, stanów zapalnych oraz w łojotokowym zapaleniu skóry. Wspomagają rehabilitację osób po urazach i pozwalają szybciej wrócić do zdrowia i pełnej sprawności. W chorobach o podłożu reumatycznym i urazach ortopedycznych są formą wspomagającą leczenie. Relaksująca kąpiel w wodach solankowych to także sposób na zmęczenie, stres i walkę ze stanami depresyjnymi. Łagodzenie stanów napięcia odbywa się przed wszystkim poprzez zanurzenie się w wodzie o przyjemnej dla ciała temperaturze. następnie swoją „pracę” rozpoczynają związki zawarte w solance, które rozluźniają ciało, poprawiają krążenie krwi w skórze. Poprzez regularne kąpiele w solance można również wzmocnić swoją odporność i poprawić przemianę materii. Po kąpieli solankowej nie należy się wycierać, skóra powinna wyschnąć sama. Lecznicze kąpiele powinny odbywać się w kilku cyklach, a ich czas z kolejnym zabiegiem powinien się wydłużać, można również zwiększać temperaturę solanki, by wzmocnić jej działanie.
ML
Jakie witaminy z buraka
Buraki to zdrowe źródło antocyjanów, które nie tylko poprawiają odporność i powstrzymują postępujące procesy starzenia się organizmu, ale również zapobiegają chorobom nowotworowym.
Wielu sokowi z buraków przypisuje magiczne właściwość zapobieganiu niestrawności, leczenia nadciśnienia i wzmacniania układu odpornościowego. Stąd picie tego soku i spożywanie buraków
jest coraz częstsze. Ponieważ jest w nich dużo kwasu foliowego, świetnie sprawdzają się jako sposób na walkę z anemią i złymi wynikami badań krwi. Obróbka termiczna sprawia, że buraki tracą wiele swoich właściwości, dlatego najlepiej spożywać je w formie surowego soku, wtedy ich działanie jest najskuteczniejsze. Jednak samo zdrowie zawarte w burakach nie jest dla wszystkich, uważać powinni szczególnie chorzy na cukrzycę, którym buraki mogą zaszkodzić, a to wszystko z powodu wysokiego indeksu glikemicznego. Pozostali mogą buraki spożywać bez obaw, polecane są dzieciom oraz kobietom w ciąży, osobom będącym na diecie, ponieważ są niskokaloryczne, jak również cierpiącym na nadciśnienie, dlatego że znane są właściwości buraków, które powodują obniżenie ciśnienia krwi, a obniżenie to jest większe, jeżeli wartość ciśnienia jest wysoka. Buraki oprócz wzmacniania odporności są świetnym lekarstwem w chorobach wirusowych, a także w walce z przeziębieniem. Sprawdzają się też jako wspomaganie leczenia uporczywego kaszlu. Zapobiegają również zakwaszeniu organizmu, pozwalając oczyścić go ze szkodliwych toksyn. Sok z buraków można pić na świeżo, wyciśnięty przy pomocy sokowirówki, najlepiej w towarzystwie pietruszki, jabłka, marchewki, selera lub pomarańczy. Można również zrobić kiszony sok z buraczków, który jest także świetnym dodatkiem do barszczu. W celu ukiszenia soku należy dodać do niego czosnek, skórkę z chleba razowego, sól i ewentualnie cukier do smaku. Tak zmieszane składniki należy zalać wodą, przykryć gazą i odłożyć w ciepłe miejsce na 3 do 5 dni.
ML
środa, 7 października 2015, godz. 11.00
W środę (7 października) o godzinie 11.00 Kino Pod Baranami zaprasza dojrzałych widzów na brytyjski film 45 lat z nagrodzonymi na festiwalu w Berlinie kreacjami aktorskimi Charlotte Rampling i Toma Courtnay'a.
Kino Pod Baranami w każdą środę około godziny 11.00 zaprasza widzów na Dojrzałe Kino – cykl spotkań skierowany do seniorów, podczas których mają okazję obejrzeć jedną z kinowych premier, wysłuchać prelekcji i podyskutować o dobrym filmie. Oczekiwanie na seans umila widzom drobny poczęstunek: kawa, herbata i ciasteczka.
45 LAT | 45 YEARS
reż. Andrew Haigh, Wielka Brytania 2015, 93'
MFF w Berlinie 2015: najlepsza aktorka - Charlotte Rampling
najlepszy aktor - Tom Courtenay
Już za tydzień Kate Mercer (Charlotte Rampling) uczci wraz z mężem Geoffem (Tom Courtenay) 45-lecie swojego ślubu. Przygotowania do jubileuszowej imprezy przebiegają nadzwyczaj sprawnie. Do Geoffa przychodzi jednak nieoczekiwany list. Ciało jego pierwszej miłości, zamrożone w lodowcu, zostało odnalezione w szwajcarskich Alpach. Kiedy pięć dni później ma się odbyć z dawna oczekiwana uroczystość, okazuje się, że być może nie ma już małżeństwa, którego rocznicę można by świętować.
Znany polskim widzom zZupełnie innego weekendureżyser Andrew Haigh rozpisał subtelny dramat na dwoje wybitnych, doświadczonych aktorów. Rampling (Basen,Pod piaskiem) i Courtenay (Kwartet,Doktor Żywago) przeglądają się w sobie nawzajem, z czułością wcielając się w bohaterów, którzy w chwili próby odkrywają, jak długi dystans razem przebyli - i jak wiele jeszcze przed nimi.
Reżyser o filmie:Chciałem aby w historii Kate i Geoffa wyczuwało się wszechobecne napięcie. Nie chciałem, aby była to opowieść o wyborach tylko starszego pokolenia, ale żeby była to opowieść o wyborach których wszyscy musimy dokonywać.
BILETY dla seniorów: 12 zł
Dojrzałe kino, jak dojrzałe wino – to pełnia smaku!