Sezon na dynię trwa
Jeśli do tej pory dynia kojarzyła wam się wyłącznie z fantazyjnymi lampionami z okazji Halloween to zdecydowanie najwyższy czas zmienić podejście. Dynia, która właśnie
przeżywa coroczny wzrost popularności to nie tylko piękne warzywo ozdobne, ale również źródło wielu witamin i co najważniejsze idealna potrawa na jesienne wychłodzenie.
Dynia to doskonałe źródło antyoksydantów, które wzmacniają układ odpornościowy. To właśnie dlatego zupa z niej polecana jest na jesienne smutki, przeziębienia i grypę. Doskonale komponuje się również z imbirem lub czosnkiem, co nadaje jej niepowtarzalnego aromatu, a przy okazji dodaje kolejne właściwości przeciwzapalne. Dynia prezentuje również właściwości odkwaszające i polecana jest szczególnie osobom cierpiącym na nadciśnienie.
Ale to nie wszystko, jednym z najważniejszych składników dyni jest beta-karoten, od dawna znany medycynie jako substancja hamująca rozwój komórek nowotworowych. Pamiętajmy też, że dynia to nie tylko miąższ, ale również pestki, które po wydrążeniu pozostawmy do wyschnięcia a następnie uprażmy na patelni. Wspomagają one walkę z miażdżycą, a przy okazji pomaga pozbyć się pasożytów układu pokarmowego.
ML