Dary lasu – jakie grzyby – taka potrawa

Dary lasu 1Dary lasu – smakowite grzyby w polskiej kuchni

Początek jesieni dla wielu oznacza jedno - zazwyczaj o tej porze roku w lasach pojawiają się dorodne i pachnące grzyby. Jednak w tym sezonie, póki co, pogoda nie sprzyjała grzybiarzom. Suche lato, a potem szybkie nastanie chłodów spowodowały, że grzyby nie obrodziły. Dlaczego jednak warto zadbać, aby mimo tych przeciwności, nie zabrakło ich w naszej kuchni?

Jakie grzyby – taka potrawa

Grzyby w kuchni polskiej są od dawna bardzo chętnie wykorzystywane – szczególnie doceniamy je za szlachetny, wyjątkowy smak i oryginalny aromat. Sposobów podania grzybów jest bardzo wiele. Na ich bazie tworzymy bardzo popularne w Polsce zupy i kremy grzybowe – dlaczego robić to tylko od święta? Grzyby są doskonałe jako farsz do pierogów, krokietów, klusek, a także składnik nadzienia do mięs. Przygotowane na ich bazie sosy mają bardzo głęboki smak i niesamowity aromat. Co zbieramy najchętniej? Borowiki szlachetne, podgrzybki i opieńki – te odmiany grzybów bezsprzecznie królują w polskiej kuchni. Nieco rzadziej spotykamy rydze, a szkoda, gdyż smażone na maśle smakują wybornie. Nie zapominajmy o wyśmienitej przekąsce, jaką są grzybki marynowane – idealnie do tego nadają się m.in. borowiki, kozaki, opieńki i maślaki.

Smaczna alternatywa

Co zatem zrobić, kiedy nachodzi nas ochota na pyszny sos lub zupę, a w lesie grzybów jak na lekarstwo? Najlepszym rozwiązaniem są suszone grzyby, która zostały w spiżarni po zeszłorocznych zbiorach. Jeśli takowych nie posiadamy, musimy poszukać smacznej alternatywy. Na rynku dostępne są gotowe sosy grzybowe i pieczarkowe w słoiczkach, dzięki którym szybko przygotujemy pyszne i treściwe dania ­– zaznacza Urszula Giża, ekspert marki Tarmak. Zwróćmy uwagę, aby wybierać produkty bez konserwantów, które są nie tylko smaczniejsze, ale także dużo zdrowsze, zwłaszcza od tych popularnych „w proszku” ­– dodaje ekspert.

Grzybowe inspiracje świata

Wyjątkowy smak grzybów sprawia, że są one nieocenionym składnikiem wielu kuchni świata. Popularna w Polsce kuchnia chińska chętnie wykorzystuje grzyby mun, które charakteryzują się nie tylko delikatnością, ale także nieprzeciętnymi walorami zdrowotnymi – poprawiają krążenie krwi i pomagają w walce z chorobami układu oddechowego. Podobnie w przypadku tajskich przysmaków – tu grzyby stanowią częsty element zup, np. krewetkowej. Grzyby są również nieodłącznym elementem aromatycznej kuchni włoskiej. Klasyczna pizza funghi lub penne con funghi to potrawy, które zachwycają podniebienia smakoszy całego świata. Wykwintna kuchnia francuska nie mogłaby się obyć bez trufli, których wysoka cena całkowicie rekompensowana jest przez ich niepowtarzalny, wyrafinowany smak.