Hyzop podkreśli smak nalewki
Świat przypraw jest tak duży, jak cała kula ziemska. Każdy zakątek ma swoje sekretne dodatki, które sprawiają, że tamtejsza kuchnia jest wyjątkowa i smaczna. Hyzop,
pochodzący z okolic Morza Śródziemnego, a szczególnie z Turcji, to wyjątkowa przyprawa, która może uczynić naszą kuchnię interesującą i ciekawą w smaku.
Na wspaniałych właściwościach leczniczych hyzopu poznał się już Hipokrates. To on jako pierwszy zalecał spożywanie wywaru z tej rośliny, jako lekarstwa na zapalenie oskrzeli. Później stosowano go również w celu zwalczania bólu głowy, gorączki, chrypki, bólu gardła, choroby płuc i opryszczki. Jego smak i zapach są bardzo charakterystyczne. Pierwszy jest gorzki, a drugi miętowy, dzięki czemu przypomina nieco anyż i z powodzeniem można go nim zastępować w wielu przepisach.
Zazwyczaj stosuje się go jako dodatek do nalewek i likierów, by przełamać mdły lub słodki smak. Często też dodaje się go kompotów lub przetworów ze śliwek. Sprawdzi się też w potrawach o bardzo mocnym smaku, jak zupa grochowa czy z soczewicy, gulasze, pasztety, pikantne sosy, pieczone mięsa, czyli wszędzie tam, gdzie wskazany jest mocny smak. Należy jednak uważać z jego ilością, bowiem może zupełnie stłumić smak potraw i innych przypraw. Dwa, trzy liście hyzopu w zupełności wystarczą na duży garnek.