Pomysłowa zupa szparagowa
Wyjątkowo smaczna skarbnica składników odżywczych – tak można określić zupę ze szparagów z makaronem. Tym niezwykłym pomysłem możemy zaskoczyć naszych gości, zadbać by ich podniebienia oszalały i na długo zapamiętały tę charakterystyczną kompozycję smaków.
Składniki:
• Międzybrodzki Makaron krajanka – 250 g
• wiązka białych szparagów
• woda - 0,75 l
• sos sojowy - 1 łyżeczka
• śmietanka słodka 18% -100 ml
• śmietana kwaśna 18% - 100 ml
• masło - 1 łyżka
• mąka - 1 łyżeczka
• sól, cukier, biały pieprz do smaku
Wykonanie:
Międzybrodzki Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.
Szparagi obieramy, kroimy na pół i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Części z główką wyciągamy, a dolne części miksujemy z wodą, w której się gotowały.
Przecieramy przez sito, aby pozbyć się łyk, dodajemy sos sojowy, biały pieprz do smaku i masło.
Obie śmietany łączymy z mąką, hartujemy niewielką ilością zupy i wszystko łączymy.
Na koniec dodajemy szparagi z główką i makaron.
Smacznego!
Przepis przygotował: Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Robert Muzyczka