Zamiast bułki wafel ryżowy
Chleb już dawno nie spełnia norm wyznaczonych przez pierwszych piekarzy. Sztucznie napędzany, zawierający gluten nie ma nic wspólnego z
prawdziwym chlebem, jaki jadło się jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Stąd też dietetycy zalecają zupełne wyeliminowanie go z codziennej diety i zastąpienie zdrowymi produktami, a do tych z pewnością zaliczają się wafle ryżowe, chrupkie pieczywo i chleb bezglutenowy.
Wafle ryżowe, prażone z ziaren ryżu, podobnie jak on mają doskonałe właściwości oczyszczające organizm, dzięki dużej zawartości błonnika. Do tego mają
znacznie mniej kalorii niż tradycyjna kromka chleba (tylko 19 kcal). Z kolei chrupkie pieczywo, szczególnie to pełnoziarniste, jest równie smaczne i mało kaloryczne, do tego doskonale komponuje się z twarogiem i zielonymi warzywami, można je traktować jako podstawę kanapki lub chrupiącą przekąskę.
Chleb bezglutenowy upieczony jest z mąki niezawierającej glutenu, np. gryczanej, która gwarantuje również zastrzyk witamin oraz porcję minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania, jak magnez, potas i błonnik, odpowiedzialny również za niższy cholesterol i oczyszczanie.