Zapomnij o kulinarnej nudzie. Jedz kaszę i ryż!
Jeśli zastanawiasz się, jak przygotowuje się kuskus, tęsknisz za kaszą manną z przedszkola albo ciekawi cię smak czerwonego lub czarnego ryżu,
najwyższy czas się przekonać. Kasza i ryż to ważne elementy zbilansowanej diety, ale często o nich zapominamy na rzecz ziemniaków. I choć te też są zdrowe i smaczne, to jednak kasza i ryż pozwalają na więcej szaleństwa w kuchni i odganiają rutynę.
Jeśli wciąż nie jesteś przekonany o słuszności tego poglądu, to z pewnością przekonujący okaże się fakt, że zarówno kasza, jak i ryż działają na organizm oczyszczająco i wspomagają trawienie, podczas gdy ziemniaki znacznie to utrudniają. W dużej mierze odpowiedzialny jest za to zawarty w nich gluten, który nie występuje w kaszy czy ryżu. Te natomiast zawierają dużo błonnika oraz witamin z grupy B wspomagająyche procesy zachodzące w organizmie.
Przekonujące będzie również to, że zarówno kasza, jak i ryż mogą występować pod różnymi postaciami. W przypadku kaszy najpopularniejsze rodzaje to: jęczmienna, gryczana, manna, jaglana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana. Z kolei ryż oprócz tradycyjnego białego czy brązowego, możemy próbować w postaci czarnej, czerwonej czy basmati. Wszystkie rodzaje dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. A taki wybór z pewnością skusi kulinarnych eksperymentatorów i łasuchów.
Marta