Nawilżona skóra jesienią i zimą

Nasza skora 1

W okresie jesienno-zimowym skóra całego ciała jest szczególnie narażona na oddziaływanie różnorodnych czynników mogących wpływać między innymi na stopień jej

nawilżenia. Należą do nich przede wszystkim zmienne temperatury zarówno na zewnątrz, jak i w pomieszczeniach, silny wiatr czy zanieczyszczenia powietrza wynikające ze wzmożonej emisji gazów oraz pyłów. W tym czasie uwidaczniają się również skutki zażywania letnich słonecznych kąpieli, do których – poza nadmiernym wysuszeniem naskórka bądź jego łuszczeniem – zalicza się przebarwienia. Zatem co zrobić, by ochronić skórę przed wymienionymi zagrożeniami i zapewnić jej zdrowy oraz piękny wygląd? Odpowiedzi na te pytania powinno poszukiwać się w odpowiedniej diecie, a także w stosowaniu kosmetyków łączących właściwości nawilżająco-pielęgnujące. W pierwszym przypadku trzeba pamiętać o spożywaniu produktów bogatych w witaminy C, D, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wobec tego w menu należy uwzględniać zwłaszcza ryby, wędliny, delikatne mięsa, owoce i warzywa takie jak jabłka, morele, brzoskwinie, kiwi, pomarańcze, buraki, marchewki, selery lub ogórki. Istotne staje się też nawodnienie – zalecana dzienna dawka płynów wynosi 2,5 litra, przy czym nie wlicza się tu samej wody (mającej za zadanie głównie oczyszczanie ciała z toksyn), lecz wszelkiego rodzaju zupy, soki owocowo-warzywne itp. przyswajane przez poszczególne komórki budujące organy i narządy organizmu. Natomiast w drugiej kwestii ważne jest stosowanie kremów lub maseczek, których składniki będę przenikać w głębsze warstwy naskórka. Ich nałożenie poprzedza umycie skóry twarzy, rąk czy pozostałych części ciała. W tym celu wykorzystuje się różne toniki, żele, mleczka albo kosmetyczne śmietanki. Czynności związane z oczyszczaniem powinny odbywać się co najmniej dwa razy dziennie – rano i wieczorem. Następnie można przejść do ochrony oraz nawilżenia. Skuteczne będą  kremy, w skład których wchodzą witaminy z grup A, B, D, E, K, ceramidy bądź lipidy jako budulce.

ML