Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach
W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu.
Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad. Przetestuj nasz przepis już dziś!
Składniki:
- Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
- Królik – 500 g
- Cebula - 2 średnie sztuki
- Śmietana słodka 18% - 100 ml
- Śmietana kwaśna 18% - 100 ml
- Sól, pieprz do smaku
- Liść laurowy – 2 szt.
- Czosnek – 3 ząbki
- Ziele angielskie – 4-5 szt.
- Olej – 3 łyżki
- Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki
Wykonanie:
- Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
- Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
- Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.
- Całość podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
- W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.
- Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.
- Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu. Przepis przygotował Robert Muzyczka