Królik w śmietanie na makaronowych wstążkach

W okresie jesienno-zimowej zawieruchy organizm potrzebuje rozgrzania i dodatkowej dawki witamin. Mięso z królika to produkt, który warto na stałe wprowadzić do naszego menu.

Makaron z krolikiem

Jest bogaty w aminokwasy i składniki mineralne, a w połączeniu z makaronem stworzy w pełni wartościowy i smaczny obiad. Przetestuj nasz przepis już dziś!

Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250 g
  • Królik – 500 g
  • Cebula - 2 średnie sztuki
  • Śmietana słodka 18% - 100 ml
  • Śmietana kwaśna 18% - 100 ml
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liść laurowy – 2 szt.
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Ziele angielskie – 4-5 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Świeży rozmaryn – 2-3 gałązki

Wykonanie:

  1. Na początek gotujemy makaron, następnie hartujemy go w zimnej wodzie i odcedzamy.
  2. Królika myjemy, porcjujemy, nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem, posiekanym rozmarynem i odstawiamy do lodówki na 1 godzinę.
  3. Zamarynowane kawałki królika obtaczamy w mące i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną cebulę i chwilę podsmażamy razem z królikiem.
  4. Całość  podlewamy szklanką wody, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i dusimy do miękkości na małym ogniu, pod przykryciem.
  5. W osobnym naczyniu mieszamy obie śmietany. Następnie hartujemy dolewając gorącego wywaru z królika i wlewamy do mięsa.
  6. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podduszamy kilka minut, aby smaki się połączyły.
  7. Na talerz wykładamy podgrzany makaron, porcję królika, polewamy sosem i dekorujemy gałązką świeżego rozmarynu.  Przepis przygotował Robert Muzyczka